U bent hier

Home

Swammerdamia caesiella als bladmineerder

Chris Snyers,
 
Tijdens de 10de jaarlijkse Bladmijnenwandeling van de V.V.E. vonden we 10-tallen Berkenblaadjes met de rups van Swammerdamia caesiella onder hun typische gesponnen netje.
Om de rupsen mooi te fotograferen werden enkele blaadjes in een potje meegenomen. Maar 2 dagen later bij het fotograferen van een zeer jonge rups zag ik op de foto's een klein mijntje?!
En dankzij de site bladmineerders.nl, van Willem Ellis ging er meteen een bel rinkelen ;-) Het is
de onbekend mijn !!!!!
Ook op de andere blaadjes die ik meebracht zaten gelijkaardige mijntjes!
En uit wat ik op de blaadjes kan zien maken de jonge rupsen twee mijntjes. Een heel klein en een iets groter. Een deel van de frass word door de rups naar buiten gewerkt en hangt los onder de mijn. Zelfs wanneer ze vrij gaan leven en hun eerste stukken bladmoes beginnen te vreten maken ze soms nog een klein 'mijntje'.
Op twee blaadjes met mijnen merkte ik dat er (toevallig) twee maal twee mijntjes zaten, die volgens mij telkens twee oudere en twee zeer recente mijntjes waren. (alles op foto in bijlagen) Dit verschil zal wellicht door de twee generaties per jaar te verklaren zijn.
Ook kan je zien dat het telkens mijnen met een uitgang langs onder betreft.
Uit navraag bij Willem, blijkt dat dit gedrag nog nergens voor Swammerdamia caesiella  beschreven is.
Swammerdamia pyrella die onder andere op Peer Appel en Meidoorn leeft, zal ook wel verantwoordelijk zijn voor de onbekende mijntjes die Willem op Meidoorn en Sorbus aantrof.
Voor Swammerdamia passerella is het mineren wel beschreven.
In elk geval met alle details die we nu hebben is er voor dit lastige verschijnsel een definitieve oplossing, die zelfs Hering nooit gevonden heeft.
Extra foto's zijn te bekijken op de detailpagina.