U bent hier

Home » Events
 • 17-03-2018 Opoeteren ~ De Oudsberg

  Date: 
  zaterdag, 17 maart, 2018 - 10:00

  "De Oudsberg", gelegen in Opoeteren, is een zandige landduin van bijna 90m hoog die onder beheer ligt van ANB. Het is de parel van de duinengordel en ligt in een reservaat dat 223 ha groot is. Het wordt omringd door heidevegetaties, bossen en vlinderrijke heischrale graslanden.
  Er wordt stipt afgesproken om 10u00 op de parking op het eind van de Duinenstraat te Opglabeek, deze ligt kort aan de oudsberg zelf.
   
  In de voormiddag wordt een wandeling gemaakt in dit gebied.

 • 24-03-2018 Kalmthout ~ Stappersven

  Date: 
  zaterdag, 24 maart, 2018 - 10:00

  "Het Stappersven" maakt deel uit van het grensoverschrijdend natuurgebied Grenspark de Zoom - Kalmthoutse Heide. Het gebied bestaat uit open en halfopen landschappen, heidevennen, bosgebieden, stuifduinen, droge en vochtige heide, ontveende moerassen en eiken-berkenbossen. Er werden reeds meerdere bijzondere reptielen en libellen gevonden. Aldus is het zeker aangewezen om ook eens naar kleinere soorten te kijken.

 • 31-03-2018 Oignies ~ Ruisseau d'Alize

  Date: 
  zaterdag, 31 maart, 2018 - 10:00

  Heel dicht tegen de grens met Frankrijk in Oignies-en-Thièrache ligt een heel groot boscomplex van verschillende hectaren groot. Het Forêt Domaniale de Oignies wordt beheerd door DNF.
  Voor deze excursie wordt er afgesproken om 10u00 op de parking gelegen op de Rue Roger Delizée in Fumay net over de Franse Grens. In de voormiddag wordt een wandeling gemaakt in het Belgische gedeelte van het gebied dat wordt beheerd door DNF.

 • 07-04-2018 Furfooz ~ Parc Naturelle de Furfooz

  Date: 
  zaterdag, 7 april, 2018 - 10:00

  Het Réserve Naturelle de Furfooz is 50 hectare groot en heeft een grote verscheidenheid aan biotopen: bos, bloemrijke grasland, rotswanden en natuurlijk de oevers van de Lesse, ... De natuur valt op door de typische vegetatie op de rotsige en door de zon beschenen rotswanden en hellingen: een ideale conditie om een verscheidenheid aan insecten aan te trekken. Schapen staan in voor het onderhoud en beheer van deze site. Het park van Furfooz werd door het Waals Gewest erkend als natuurgebied.

 • 15-04-2018 Bilzen ~ De Hoefaert

  Date: 
  zondag, 15 april, 2018 - 10:00

  Het natuurgebied "Stevoorden-Hoefaert" ligt in het overgangsgebied Kempen-Haspengouw. Het situeert zich op de meest zuidelijke uitlopers van het Kempense plateau. Natte weidegronden worden afgewisseld met naaldhoutaanplantingen, vijver- en moerasgebieden. De grote afwisseling met verschillende types bossen, weilanden, oude visvijvers, poelen en de snelstromende, diep in het landschap insnijdende Munsterbeek maken dit gebied landschappelijk en biologisch zeer waardevol.

 • 21-04-2018 Tielt-Winge ~ Het Walenbos

  Date: 
  zaterdag, 21 april, 2018 - 10:00

  Het Walenbos is 500 hectaren groot en heeft verscheidene bostypes waaronder uitgestrekte en bijna ontoegankelijke elzenbroekbossen met veenmostapijten en natte zones met fraai bloeiende soorten als dotterbloem en waterviolier.  In het bos zijn er heel wat open plekken waar orchideeën en zeldzame plantensoorten zoals het moerasviooltje, blauwe knoop en de stekelbrem het landschap kleur geven. Het reservaat is bekend als een topgebied voor zeldzame vlindersoorten als de kleine  ijsvogelvlinder en de keizersmantel. De beste manier om het Walenbos te ontdekken is een stevige wandeling met laarzen of goede stapschoenen. Wie weet sta je oog in oog met een ree, roofvogel, zwarte specht, hazelworm, houtsnip of één van de vele andere diersoorten die dit bos rijk is.

 • 28-04-2018 Bree ~ Stamprooierbroek - Kinrooi ~ Grootbroek

  Date: 
  zaterdag, 28 april, 2018 - 10:00

  Het "Stamprooierbroek" (Kinrooi, Bree) is een van de paradepaardjes van vzw Limburgs Landschap. Niet alleen omdat hier de roots van deze vzw liggen, maar ook omdat het gebied samen met het nabijgelegen Hasselterbroek en de Zig een totaal beheerde oppervlakte van meer dan 400 ha kent. Voor de dagvlinders (met o.a. bont dikkopje, kleine ijsvogelvlinder en grote weerschijnvlinder) en libellen (met o.a. vroege glazenmaker, glassnijder en gevlekte glanslibel) behoort het tot de ’top 5’-spots in Vlaanderen. Momenteel bestaat het natuurgebied uit elzenbroekbossen, wilgenstruwelen, open moeraszones, natte graslanden, eikenbossen en plaatselijk enkele heiderestanten. De elzenbroekbossen en wilgenstruwelen komen hier talrijk voor, maar op Vlaams niveau zijn ze vrij zeldzaam. Dat maakt het Stramprooierbroek bijzonder.
   
  Het "Grootbroek" (Bocholt, Bree, Kinrooi) is een restant van een uitgestrekt moerasgebied waarin verschillende beken samenvloeien met de hoger gelegen zandgronden bossen en heiden. Het Grootbroek in Kinrooi behoort, samen met Lozerheide en het Stanprooierbroek tot de blikvangers van Kempen-Broek. Het domein heeft grotendeels het statuut van bosreservaat en ligt onder beheer van ANB. De natte flora van het bosreservaat, zoals gele lis en zwarte els, vind je in het westelijk deel van het bosreservaat. In het oostelijk deel vind je vooral elzen-eikenbosvegetatie. Ten noorden van de  beek Lossing vind je dan weer heide en moeras met de daaraan verbonden planten en dieren. De diversiteit aan flora zal je zeker niet vervelen in het Grootbroek!

 • 05-05-2018 Moerbeke ~ Het Heidebos

  Date: 
  zaterdag, 5 mei, 2018 - 10:00

  Voor deze excursie die zal doorgaan in Moerbeke ~ Het Heidebos wordt er om 10u00 stipt afgesproken op parking-oost in de Keizershoek in Rijsel - Moerbeke.
  In het Heidebos vind je een unieke afwisseling van naaldbos, verlaten akkertjes, heide, schrale graslanden en dreven. Door het gevarieerde mozaïeklandschap biedt het natuurgebied onderdak aan tal van dieren en planten die zowel van het bos als van meer open heide houden.
  Gelieve voor in de voormiddag iets mee te nemen om te eten. 'S avonds wordt er in de buurt gegeten voordat we aan de nachtactiviteiten beginnen.

 • 12-05-2018 Maasmechelen ~ De Mechelse Heide

  Date: 
  zaterdag, 12 mei, 2018 - 10:00

  De "Mechelse Heide" is één van de grootste heidegebieden in Vlaanderen! Het ligt op de Oostelijke rand van het Kempisch Plateau in het Nationaal Park Hoge Kempen. Het gebied is 700 hectare groot en wordt gekenmerkt door een glooiend heidelandschap, met lemige zandgrond en veenrijke plaatsen. Het natuurgebied ligt tussen de gemeente As en Mechelen-aan-de-Maas en wordt Europees beschermd als onderdeel van Natura 2000-gebied. Het gebied wordt beheerd door ANB.

 • 19-05-2018 Koksijde ~ 1000-soortendag

  Date: 
  vrijdag, 18 mei, 2018 - 18:00

  1000-soortendag aan het Duinenhuis in Koksijde
   
  Biodiversiteit is de afkorting van ‘biologische diversiteit’ en staat voor de verscheidenheid aan levensvormen, genen en ecosystemen op onze planeet. Koksijde kan nog pronken met een bijzonder rijke soortenrijkdom. Tientallen soorten planten en dieren zijn zo sterk aangepast aan de bodem en het typische klimaat van onze kustduinen dat ze elders in Vlaanderen niet of nauwelijks kunnen gedijen. De brede duinengordel is dan ook een heuse schatkamer aan biodiversiteit.
   

 • 26-05-2018 Koersel ~ De Vallei van de Zwarte Beek

  Date: 
  zaterdag, 26 mei, 2018 - 10:00

  De Vallei van de Zwarte Beek is als één van de meest waardevolle beekvalleien in Vlaanderen de plaats bij uitstek om te wandelen in Beringen. Met meer dan 1500 hectare natuur, vanaf de bron in Hechtel tot de monding in Diest, is het ook het grootste natuurgebied van Natuurpunt. In Koersel is de kronkelende loop van de Zwarte Beek nog het meest intact.

 • 07-07-2018 Peer ~ De Vallei van de Abeek

  Date: 
  zaterdag, 7 juli, 2018 - 10:00

  De Abeek is één van de meest natuurlijke beken van Vlaanderen. De bovenloop vertoont nog de typische meanders met bijhorende moerassen die vlak aan de beek liggen. De Abeek, die door Meeuwen-Gruitrode, Peer en bocholt stroomt, vormt de ruggegraat van het natuurgebied "Vallei van de Abeek".

 • 14-07-2018 Andenne ~ Réserve Naturelle de Sclaigneaux

  Date: 
  zaterdag, 14 juli, 2018 - 10:00

  Réserve Naturelle de Sclaigneaux is bijna 80ha groot en is één van de interessantste van Wallonië, de fauna en flora is er indrukwekkend. RN de Sclaigneaux ligt op de linkeroever van de Maas op het grondgebied Andenne tussen Namen en Hoei. Het gebied is geklasseerd als natuurreservaat sinds 1979.
   
  Voor deze excursie wordt er stipt afgesproken om 10u00 in de voormiddag aan de parking gelegen in Rue Saint-Joseph te Andenne.
   

 • 28 & 29-07-2018 Moeskroen ~ 1000 soortendag

  Date: 
  zaterdag, 28 juli, 2018 - 09:30

  Het Natuurreservaat van « La Fontaine Bleue » viert in 2018 zijn dertigste verjaardag. Voor deze gelegenheid zal de Milieudienst van Moeskroen flink uitpakken.
  Op 28 en 29 juli 2018 wordt u uitgenodigd voor een unieke onderdompeling in de natuur ! Blokkeer de data nu al in uw agenda!
  Met een zeer gevarieerd programma zal « Cap Nature » het publiek zeker bekoren : Natuurworkshops, vertelde wandeling, filmprojecties en nog allerlei andere animaties te midden van een prachtige natuur...

 • 04-08-2018 Neerpelt ~ Het Hageven

  Date: 
  zaterdag, 4 augustus, 2018 - 22:00

  Op zaterdag 04 augustus '18 gaan we met de Werkgroep Bladmineerders voor de eerste keer naar Neerpelt ~ Het Hageven. Dit gebied is een oase van heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich een weg baant langs het prachtige natuurlandschap. De Plateaux is bekend om zijn unieke vloeiweiden. De bloemenpracht met o.a. brede orchis en herfsttijloos is hier een streling voor het oog. Het bezoekerscentrum is de ultieme toegangspoort tot deze grote lap natuur.
   

 • 11-08-2018 Dilsen-Stokkem ~ Negenoord-Kerkeweerd

  Date: 
  zaterdag, 11 augustus, 2018 - 10:00

  Het natuurgebied Negenoord-Kerkeweerd dat wordt beheerd door Limburgs Landschap ligt in de Maasvallei. In dit gebied zorgen de Konikpaarden en Galloway runderen jaarrond voor het beheer. Zij zorgen dat er een mozaiëkstructuur ontstaat met open plekken, bloemenrijke ruigtes en bosjes. Sinds kort helpt ook de bever een tandje mee.

 • 18-08-2018 Lanaken ~ De Vallei van de Ziepbeek

  Date: 
  zaterdag, 18 augustus, 2018 - 10:00

  Het stroomgebied van de Ziepbeek omvat 250 ha, waarvan 161 ha door een koninklijk besluit sinds 17 april 1970 is beschermd als staatsnatuurreservaat. De Vallei van de Ziepbeek is één van de zeldzame beekdalen die intact is gebleven met een vrij natuurlijke begroeiing, en maakt sinds haar ontstaan deel uit van het Nationaal Park Hoge Kempen.

 • 15-09-2018 Beauraing ~ Grand Quarti

  Date: 
  zaterdag, 15 september, 2018 - 10:00

  Het natuurreservaat "Grand Quarti" ligt tussen Houyet en Baronville te Beauraing. Het gebied heeft een totale oppervlakte van ongeveer 27ha en ligt onder beheer van Natagora. Het bestaat uit een reeks van jonge en oudere bossen waardoor verschillende lanen lopen die heel interessant zijn voor verschillende dieren.
  Voor deze excursie wordt er stipt afgesproken om 10u00 op de weg Rue de Dinant te Beauraing. Opgelet gebruik de coörinaten om tot op de juiste plaats te geraken.

 • 22-09-2018 Trooz ~ La Rochette

  Date: 
  zaterdag, 22 september, 2018 - 10:00

  Het gebied genaamd “La Rochette” is een beschermde site die onder de vleugels ligt van Natagora. Het terrein is ongeveer 100 ha groot en werd in het verleden serieus vervuild met zink door de nabijgelegen fabriek van Prayon. Het landschap kent lokaal aangepaste soorten planten (zink-accumulatoren) die in groten getale voorkomen zoals zinkviooltjes (Viola lutea var. calaminaria) en zinkblaassilene (Silene vulgaris var. humilis).

 • 29-09-2018 Waterschei ~ Mijnterril - Klaverberg

  Date: 
  vrijdag, 28 september, 2018 - 18:00

  De "Klaverberg" is gelegen ten noordoosten van As, net naast het Nationaal Park Hoge Kempen. Rond de mijnterril vind je hier en daar nog stukken heide, afgewisseld met grove den, zomereik, wintereik, vuilboom, lijsterbes, berk en zelfs hier en daar jeneverbes. De mijnterril op de klaverberg is 165m hoog en vandaarop heb je een fenomenaal uitzicht over de omgeving.

 • 06-10-2018 Visé ~ Montagne Saint-Pierre - Lanaye

  Date: 
  zaterdag, 6 oktober, 2018 - 10:00

  De jaarlijkse bladmijnenwandeling van de V.V.E (Vlaamse Vereniging voor Entomologie) georganiseerd door de Bladmijnenwerkgroep gaat dit jaar door in Visé, gedeelte van Montange Saint-Pierre en Lanaye. Zoals de meeste wel weten is dit schitterende gebied gelegen tussen de Maas en de Geer. De graslanden op de kalkrijke rotsen herbergen een schitterende fauna en flora. De variatie is groot, van de kalkrijke rotsen bovenaan het gebied met de typische flora tot in de vochtige vallei onderaan het gebied zijn heel wat speciale planten en bomen te vinden.

 • 13-10-2018 Neerpelt ~ Het Hageven

  Date: 
  zaterdag, 13 oktober, 2018 - 10:00

  Op zaterdag 10 oktober '18 gaan we met de Werkgroep Bladmineerders voor de tweede keer naar Neerpelt ~ Het Hageven. Dit gebied is een oase van heide, vennen, bossen en graslanden, waar de Dommel zich een weg baant langs het prachtige natuurlandschap. De Plateaux is bekend om zijn unieke vloeiweiden. De bloemenpracht met o.a. brede orchis en herfsttijloos is hier een streling voor het oog. Het bezoekerscentrum is de ultieme toegangspoort tot deze grote lap natuur.
   

 • 20-10-2018 Zichem ~ De Demerbroeken

  Date: 
  zaterdag, 20 oktober, 2018 - 12:00

  Het Agentschap voor Natuur en Bos werkt samen met Natuurpunt aan de uitbouw van een uitgestrekt natuurreservaat in de Demerbroeken (ANB & Natuurpunt). Zo beheert Natuurpunt het Vierkensbroek, tussen Averbode en de Hulpe. Het beheer van de Kloosterbeemden en het Molenstedebroek zijn in handen van het ANB. De Demerbroeken vormen een uitgestrekte brok natuur in de brede vallei van de Demer, tussen Testelt, Zichem, Averbode en Diest.